MOTTÓ:
"A vámpír alakja olyan makacsul, és annyira azonos formában jelentkezik a legtöbb nép hitvilágában, hogy ostobaság volna színtiszta kitalációnak minõsíteni..."

 

Ha reggel hullafáradtan ébredsz, és úgy érzed, elhagyott minden erõd, vizsgáld meg a tükörben jó alaposan a nyakadat, hátha találsz rajta két pici szúrásnyomot…

Szeretünk borzongani. Tudják ezt jól a horrortörténetek, filmek szerzõi, ezért szinte minden héten látható valamelyik csatornán, valamelyik moziban minden idõk legijesztõbb szörnyetege, a vámpír.

A Nyolcadik utas-féle nyáladzó rémek (örök rejtély marad számomra, miért gondolják a filmrendezõk, hogy annál jobban félünk a szörnytõl, minél több, változatos színû nyál csorog belõle…) már a videón felnõtt ovisok számára is inkább mulatságosak - a vámpír alakja azonban túlságosan mélyen gyökerezik bennünk annál, hogy legyintve nevessünk rajta.

Nevetünk, persze, meg hülyéskedünk mindenféle mûanyagfogakkal, de azért mégis…. Brrr! Vámpírügyekben amúgy is érintettek vagyunk, miután az európai közvélemény (vaskos földrajzi tévedések alapján) a történelmi Magyarországot tartja a fõ vámpírlelõhelynek, sõt, Hollywood legnevesebb vámpírszínésze is magyar (Lugosi Béla) volt. A magyar mondavilágban ennek ellenére nem bukkannak fel vámpírok (egyéb szörnyek annál inkább), és a vámpírgyanús sztorikról is sorra beigazolódott, hogy szerb, román, lengyel településeken estek meg. A vámpír ugyanis alapvetõen görög, illetve szláv találmány, amely bolgár, román közvetítéssel borzolja évszázadok óta az európai ember idegeit.

 

 


1. Az elõzmények


A vér, mint életet adó anyag, számos mítosz alapja, amelyek az ókori kultúrákban alakultak ki, és a zsidó-keresztény hagyományban mélyültek el. Ha a vér az élet, akkor a túlvilágon megnyugodni nem tudó, sírból visszatérõ halottnak az élõk vérével kell táplálkoznia ahhoz, hogy látszólag élhessen.
Ilyenek:

EMPUSA = nõnemû vérivó szörnyeteg, az ókori görög színpadi mûvekben (Euripidész, Arisztophanész).

LAMIA = gyermekrabló, gyermekek vérét szívó, azokat felfaló, szárnyas szörnyek. Az ókori görög, latin, etruszk stb. népek hiedelemvilágában. A szó ma is több nyelven vámpírt jelent.
BRUKOLAKHOSZ = a klasszikus vámpír, ógörög népeknél. Szerb közvetítéssel ebbõl származik a vukodlak, vircolak, verkolak, sõt, a szó a nyugati kultúrákban a vérfarkas elnevezésének - werewolf - is alapja. Magyar megfelelõje a VÉRLELE.
STRIGA = a lamiához hasonló, repûlni tudó vérszívó szörny, a boszorkányok egy különleges fajtája. Több uralkodó törvényben mondta ki, hogy aki ezek létezésében hisz, az eretnek, és büntetendõ: többek között Nagy Károly francia, és Kálmán magyar király. (Ez utóbbi rendeletét szokták tévesen "boszorkányok nincsenek"-ként idézni.)

INCUBUS, SUCCUBUS = sírból visszatérõ, az élõket - fõképp szexuális úton - halálra gyötrõ élõhalott. Incubus a férfi, succubus a nõi alak. Magyar változata a LÚDVÉRC, vagy LIDÉRC.

 

 


2. A vámpír

A vámpír fogalma a délkelet-európai népcsoportoknál alakult ki, írásos emlékek kb. a XVII. századtõl fordulnak elõ. A modern vámpír alakját leginkább a román STRIGOI fedi. Minden egyéb - pl. a denevér alakja, Drakula gróf, stb. - késõbbi kitaláció, és fõképp Bram Stoker regényébõl származik.
Szerb alak: upir, vampir. Innen ered a nyugati nyelvekben használatos vampyr, vampire, wampyr szó.
Bolgár alak: váper, lepir
Cseh alak: upír
Lengyel alak: upior
Kárpát-ukrán alak: opiri, upiri
Román alak: strigoi, moroi, priculici, vircolac, naluca, duh, aratere, stafie

A mai ember számára a vámpírt Bram Stoker Drakulája jelenti.

Drakula (Vlad) valóságos történelmi alak, Havasalföld fejedelme volt Mátyás király korában.
A név Luxemburgi Zsigmond magyar királyig nyúlik vissza, aki a sárkányos lovagrendet alapította. A rend tagjai között megtaláljuk I. Vlad havasalföli vajdát is, akit a sárkány latinos alakja után Vlad Draculnak is neveztek. Ennek fia (más források szerint unokája), II. Vlad, még hatalmasabb fejedelem lett, õt Draculescu, vagy Dracula néven emlegették. A nyelvtörténet érdekes tréfája, hogy az eredetileg sárkányt jelentõ név románul ördögöt jelent....

Ha Segesváron jársz, érdemes megnézni a házat, ahol született - a helybéliek roppant büszkék rá. (Ma vendéglõ üzemel benne, itt lehet megízlelni a stílusosan vérvörös színû Dracula-Vodkát.)

A fejedelem híres kegyetlensége miatt a Vlad Tepes (kb. Karós Laci, ejtsd: cepesz) gúnynevet kapta: Aki nem tetszett neki, azt ugyanis nemes egyszerûséggel karóba húzatta. E vérengzõ zsarnok alakját kapcsolta össze Stoker a különféle rémmesék vérszívóival, talán a karó motívuma alapján - e regény jóvoltából röpköd ma is egy román fejedelem denevérszárnyakon és tízcentis szemfogakkal a filmvásznon.

 

 

3. Kibõl lesz vámpír?


Burokban született gyermek, aki megeszi a magzatburkot.
Kereszteletlen, az ördögtõl fogant gyermek.
Olyan halott, aki fölött nem virrasztottak, és macska ugrott át a holttestén.
Gonosz, istentelen és vörösképû ember, aki soha nem evett fokhagymát.
Vámpír harapásába belehalt ember.

 

Érdekes megfigyelni, hogy a "kultúr"-vámpír milyen érdekes kettõsséget képvisel: egyfelõl borzadunk és félünk tõle - végül is itt egy hulla eszi az embert - másfelõl valahogy mégis vonzónak találjuk (ez különbözteti meg az összes egyéb szörnytol, pl. a zombitól, mert azok kizárólag undorítóak). Ezért aztán a férfi vámpírok lenyugözõen jóképû pasasok, a nõi megfelelõik elbûvölõen gyönyörûek - annyira, hogy minden borzongás ellenére van az emberben egy "üsse kõ, hát csak harapjon" érzés… Nos, a pszichológusok szerint a halál és a szex misztikája elég közel áll egymáshoz. Ez az ellentmondás teszi a ma ikultúra egyik legmakacsabb mítoszává a vámpírokat.

A vámpírok létezésével kapcsolatban már tudományos magyarázat is született: egy ritka betegség, a porfiria produkálhat hasonló tüneteket. A beteg szervezetébol hiányzik egy vérképzéshez szükséges anyag, nem bírja a napot, halottfehér az arca, kómába eshet, ezért elõfordulhatott, hogy élve temették el. Természetesen ettõl még nem nõnek denevérszárnyai és óriási fogai, ez már a görög, szerb parasztok fantáziájának szüleménye. Csak sajnálhatjuk szerencsétlen betegeket, hiszen régen valószínûleg kihegyezett karóval gyógyították meg õket...

 


4. Hogyan szabadulnak meg a vámpírtól?


A halott szájába, orrába, fülébe kavicsot és kölest, a mellére csipkebokorból készült keresztet tesznek.
A vámpír szívébe tölgyfakarót döfnek.
A vámpír szívét kivágják és borban megfõzik, vagy sarlóval darabokra vágják.
A vámpír szívét tüzes nyárssal átdöfik, elégetik, és hamvait a folyóba szórják.

Vámpírra akarsz vadászni? A többszázéves recept: éjfélkor, teliholdnál vezess ki egy egyéves, szenteltvízzel meghintett hófehér kancát a temetõbe, és amelyik sírnál megbotlik, ott a vámpír. Kell még ásó, kihegyezett karó - a többit már tudod. A ügyvéd ügyességétõl függõen néhány évet kaphatsz garázdaságért és temetõrongálásért - de a vámpírnak annyi!

 

 

 

 


5. Mit érdemes elolvasni, illetve megnézni?
...saját toplistám alapján...


Alapkönyv: Bram Stoker: Drakula
A legszebb: Sheridan Le Fanu: Carmilla
A legijesztõbb: Maupassant: Horla
A legérdekesebb: Gaston Leroux: A véres bábu, a gyilkológép
A legelsõ horrornovella: Horace Walpole: Az otrantói várkastély
A legmûvészibb: Pausztovszkij: Kísértetek
Több novella, elbeszélés: Ambrose Bierce, Le Fanu, E.A. Poe, E.T.A. Hoffmann

Tanulmányok:
Ráth-Végh István: A varázsvesszõ
Fónagy Iván: Mágia és titkos tudományok
Seligmann: Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban
Sz. Farkas Jenõ: Drakula vajda históriája
Don Calmet: Angyalokról, démonokról, szellemekrõl...

Filmek:

A legelsõ és legjobb: Murnau: Nosferatu .....
Klasszikus: Browning: Dracula
(fsz: Bela Lugosi...).....
A Nosferatu modernebb köntösben:
Herzog: Nosferatu, a vámpír.....
Még modernebb: Coppola: Drakula.....
A legprofibb vámpírfilmek: Van Helsing.....
....és Underworld .....

Futottak még: Interjú a vámpírral, Alkonyattól pirkadatig, A harapós nõ, Az elveszett fiúk, Éhség stb. A többi gyakorlatilag nézhetetlen. Vigyél magaddal jó sok ropit a moziba, hogy éhen ne halj az unalomtól.

Minden idõk legjobb vámpírjai, illet ve legcsinosabb vámpírlányai:

.....Lugosi Béla
.....Christopher Lee
.....Klaus Kinski
.....Kate Beckinsale
.....Josie Maran
.....Elena Anaya

 

Kellemes borzongást!